09.12.24
Skattedirektoratet har fått spørsmål om avgiftsbehandlingen der hovedoppdragstaker bruker underoppdragstakere ved omsetning av avgiftspliktige tolketjenester som inngår i avgiftsunntatt omsetning omfattet av mval. §§ 3-2(1), 3-4(1) eller 3-5(2).
Utgangspunktet er at tolketjenester er avgiftspliktige, jf. mval. § 3-1. Det er slått fast i praksis at tolkningstjenester kan omfattes av unntaket dersom tolkningstjenesten anses som en integrert del av den aktuelle tjenesten som leveres. Skattedirektoratet viser til fellesskriv av 22. februar 2002 og uttaler at avgjørende for avgiftsbehandlingen er hvorvidt tolketjenesten ytes på en måte at tjenesten er integrert og del av den unntatte tjenesten. Spørsmålet er hvordan det stiller seg ved bruk av underoppdragstaker.
Skattedirektoratet legger til grunn at tolketjenester er unntatt fra merverdiavgift også når de leveres fra underoppdragstakere, så fremt tolketjenestene anses som integrert i og blir en del av den unntatte tjenesten etter merverdiavgiftsloven
§§ 3-2(1), 3-4(1) og 3-5(2).
Skattedirektoratet presiserer at uttalelsen ikke endrer prinsippene for avgiftsrettslig behandling av underleverandørstilfellene. Avgiftsmessig status for for tjenester som ytes må vurderes isolert for hver virksomhet. Tolkningstjenestene kan omfattes av unntakene hvis vilkåret om å være integrert i den aktuelle avgiftsunntatte tjenesten er oppfylt. Dersom tolkningstjenesten anses som integrert i helsetjenensten vil tolkningstjenesten også omfattes av avgiftsunntaket.
Skattedirektoratet konkluderer med at ved bruk av tolk (som underoppdragstaker) som er en integrert del av en helse-, sosial-, eller undervisningstjenestene vil være omfattet av unntakene i merverdiavgiftsloven for disse tjenestene. Avgjørende er at tolken som opptrer som underoppdragstaker utfører tolketjenesten som en integrert del mellom eksempelvis lege og pasient på samme måte som om tolken utførte oppdraget direkte overfor oppdragsgiveren.
Sist oppdatert 02.01.25