12.09.23

Spørsmålet til behandling for Skattedirektoratet var om merverdiavgiftsbehandlingen av transport, innførsel, utførsel og deponering av CO2 på norsk kontinentalsokkel.

Northern Lights JV DA ("NLJV"), driver virksomhet med vedtektsfestet formål å eie og drive anlegg for transport og lagring av CO2. NLJV er en del av det norske fullskala CCS-prosjektet (Carbon Capture and Storage) kalt Langskip-prosjektet, som består av flere delprosjekter, herunder CO2-fangst, CO2-transport og CO2-lagring.

Som faktisk grunnlag for BFUen ble det lagt til grunn at NLJV skulle ha ansvar for de to siste fasene av Langskip-prosjektet, altså transport og lagring av CO2. Den konkrete prosessen er i korte trekk beskrevet som at CO2 i flytende form skal lastes om bord i et spesialtilpasset fartøy fra kaiområdet til kunden i Norge eller i utlandet, for deretter å bli transportert til Naturgassparken i Øygarden kommune hvor den skal omlastes til tanker på land. Eiendomsretten for CO2-en overføres fra kunden til NLJV på tidspunktet for omlastning til tankeren på land i Øygarden. Til slutt skal CO2 transporteres i rør fra Naturgassparken til norsk del av kontinentalsokkelen (utenfor territorialgrensen) og bli permanent lagret i reservoarer på havbunnen.

Skattedirektoratet har i BFU'en tatt stilling til en rekke spørsmål av betydning for avgiftsbehandlingen av de ulike tjenesteelementene i NLJV sin CCS-virksomhet, og kan oppsummeres slik:

  • Transport og lagring av CO2 må anses som levering av to separate tjenester som må avgiftsbehandles hver for seg.
  • Transport av CO2 fra fangststed hos kunde hjemmehørende i Norge til mottaksanlegget i Øygarden er omsetning av en merverdiavgiftspliktig transporttjeneste med 25 % ettersom den skjer innenfor merverdiavgiftsområdet.
  • Transport av CO2 fra kundens fangststed i utlandet til mottaksanlegget i Øygarden er omsetning av en merverdiavgiftsfritatt tjeneste, idet transporten skjer direkte til eller fra steder utenfor merverdiavgiftsområdet, slik at vilkårene i mval. § 6-28 første ledd er oppfylt.
  • Resterende tjenester utført etter at CO2-en er lastet på tanker i Naturgassparken, altså tjenester bestående av transport i rør og permanent lagring på havbunnen, er en deponeringstjeneste. Deponeringstjenesten ble ansett som en stedbunden tjeneste "helt ut til bruk" utenfor merverdiavgiftsområdet, altså fritatt for merverdiavgift etter mval. § 6-22 første ledd.
  • CO2 er en "vare" i merverdiavgiftsrettslig forstand som det skal beregnes innførselsmerverdiavgift av i tråd med bestemmelsen i mval. § 3-29. Skattedirektoratet aksepterer imidlertid at verdien av CO2 kan ha negativ eller ingen verdi, slik at beregningsgrunnlaget blir null. Skattedirektoratet presiserer at hvem som er vareeier på innførselstidspunktet ikke er avgjørende for fradragsretten.

Sist oppdatert 02.01.24

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden