03.07.23

Saken gjaldt spørsmål om merverdiavgiftsbehandling ved omsetning knyttet til verdipapirhandel jf. mval. § 3-6. Innsender skisserte saksforholdet som følger:

  • Innsender, Selskap A, var en del av et internasjonalt konsern med virksomhet i en rekke land, primært i Europa.
  • Selskap A var et investeringsplattformselskap som hadde utviklet et handelssystem som utgjorde investeringsplattformen.
  • Selskap A var i forhandlinger med en stor finansinstitusjon (kunden) som ønsket å kjøpe Selskap A sine tjenester innen verdipapirhandel. Hvis partene ble enige om en tjenesteavtale, ville Selskap A etablere en norsk filial som ville levere tjenestene til kunden i flere år. Filialen ville ha ansatte i Norge, som bl.a. ville bistå med integrasjonen av investeringsplattformen.
  • Selskap A ville inngå i et kontraktsforhold med kunden (finansinstitusjon). Kunden vil inngå i et kontraktsforhold med sluttbrukerne.
  • Tjenestene som skulle leveres, ville hovedsakelig bestå av mottak og formidling av ordre, samt gjennomføring, av verdipapirtransaksjoner.
  • Investeringsplattformen ville bli benyttet av Selskap A for å levere verdipapirhandelstjenester knyttet til aksjer og fond. Tjenestene som ville leveres fra Selskap A, ville innebære en utkontraktering av oppgaver som i dag ble utført av kunden. Dette ville innebære at kunden vil måtte avslutte/avvikle noen av sine eksisterende systemer og at investeringsplattformen måtte integreres med kundens egne systemer.
  • Selskap A ville kreve et todelt vederlag for tjenestene. Den første delen av vederlaget ville knytte seg til integrasjonsfasen og vil oppkreves før og i startfasen av integrasjonen. Den andre delen av vederlaget var et variabelt månedlig vederlag som ville beregnes på bakgrunn av forvaltet kapital som inngår i kundens fonds- og kapitalforvaltningsvirksomhet.

Innsender ba skattekontoret om svar på følgende spørsmål:

(i) Vil Selskap A sin verdipapirhandelstjeneste være avgiftsunntatt, jf. avgiftsunntaket for finansielle tjenester i merverdiavgiftsloven § 3-6 (e)?

(ii) I den utstrekning det ble levert flere ytelser med ulik avgiftsbehandling, vil Selskap A sine ytelser anses som en sammensatt tjeneste som er omfattet av den avgiftsrettslige hovedytelseslæren med den konsekvens at det samlede tjenestene var avgiftsunntatt?

(iii) Vil den delen av vederlaget som Selskap A oppkrever fra Kunden i integrasjonsfasen før verdipapirhandelstjenesten igangsettes anses for å utgjøre en forskuddsbetaling for fremtidige avgiftsunntatte tjenesteleveranser?

Skattekontoret konkluderte (i) med at Selskap A sin omsetning av verdipapirhandelstjenester var omfattet av unntaket for finansielle tjenester i mval. § 3-6 (e). Skattekontoret viste til at Selskap A ville ha ansvaret overfor kunden for gjennomføringen av kjøp og salg av ulike finansielle instrumenter, og ville som ledd i dette utføre flere kontroller/valideringer og utføre enkelte oppgaver knyttet til registrering/dokumentasjon av kjøp og salg mv. Tjenestene måtte anses å være en del av den unntatte finansielle tjenesten som ytes av kunden/kjøper ved omsetning av finansielle instrumenter. Skattekontoret la også vekt på at skattemyndighetene i Sverige og Finland hadde vurdert tjenestene som avgiftsunntatte finansielle tjenester.

Når det gjaldt spørsmål (ii) konkluderte skattekontoret med at tjenestene skulle avgiftsbehandles under ett som avgiftsunntatte finansielle tjenester. Skatteetaten la til grunn at kundens mål med kjøp av tjenestene var å kunne benytte Selskap A sin investeringsplattform til å formidle og gjennomføre verdipapirtransaksjoner og tilhørende betalinger. For at Selskap A skulle kunne levere tjenestene, måtte investeringsplattformen først integreres med kundens systemer. Skattekontoret var enig med innsender i at denne integrasjonen ikke kunne anses som en selvstendig tjeneste. Integrasjonen fremstod snarere som et nødvendig ledd for å kunne utføre tjenestene.

Til spørsmål (iii) konkluderte skattekontoret med at vederlaget som skulle oppkreves i integrasjonsfasen, etter skattekontorets vurdering måtte anses som forskuddsbetaling for fremtidige leveranser knyttet til investeringsplattformen. I begrunnelsen viste skattekontoret også her til at de ikke anså integrasjonen som en selvstendig tjeneste, men som et nødvendig ledd for senere å kunne utføre tjenestene knyttet til investeringsplattformen.

Sist oppdatert 31.01.24

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden