28.10.22

Saken gjelder spørsmål om fradrag for inngående mva på anskaffelser til drift av brakkerigg i Nyhamna. Retten konkluderte med at vilkårene for fradragsrett i mval. § 8-1 var oppfylt.

Saksforholdet var at Shell, som drev avgiftspliktig virksomhet med utvinning og eksport av naturgass, var innkjøper av varer og tjenester til Nyhamna landanlegg for mottak og prosessering av gass. I perioden 2014 til 2018 gjennomgikk Nyhamna-anlegget en betydelig oppgradering og i denne perioden ble den allerede etablerte anleggsbrakkeriggen i Nyhamna på det meste utvidet med 25 ekstra midlertidige brakkerigger med plass til ytterligere 1 100 personer. I forbindelse med driften av brakkeriggen hadde Shell anskaffelser til resepsjon, management, renhold, strøm med videre. Shell fradragsførte inngående merverdiavgift knyttet til driften av brakkriggene som utgjorde totalt NOK 75 992 529.

Spørsmålet for retten var om kostnadene til drift av brakkeriggene hadde en tilstrekkelig naturlig og nær tilknytning til Shells avgiftspliktige virksomhet jf. mval. § 8-1. Retten svarte bekreftende på dette. Tingretten viste til at selv om brakkeriggene ikke var til direkte bruk i Shells avgiftspliktige virksomhet, var bakgrunnen for kostnader til drift av brakkeriggen at Shell skulle øke produksjonskapasiteten i gassprosessanlegget på Nyhamna, som igjen økte den avgiftspliktige omsetningen. Det forelå ikke andre reelle alternativer man med rimelighet kunne kreve at Shell skulle benyttet i forbindelse med utvidelsen av gassterminalen.

Statens anførsel om at overnattingskostnader til og fra et (fast) arbeidssted er private kostnader som ikke gir fradragsrett, under henvisning til Høyesteretts avgjørelse i Haliburtonsaken (Rt-2011-1260) førte ikke frem. Selv om overnattingstjenester i likhet med persontransporttjenester er anskaffelser av privat karakter ble det lagt vekt på at standarden i brakkeriggene var så lav at den ikke var velegnet til privat forbruk. Det ble også vist til at det var faktiske, økonomiske forskjeller på arbeidstakerens hånd. Halliburton reduserte ansattes kostnader ved dekning av reiseregninger ansatte ellers måtte dekket. Mens Shell derimot dekket en kostnad som kom i tillegg til arbeidernes ordinære kostnader til eget privat bosted.

Retten fant det ikke nødvendig å ta stilling statens anførsel om at fradragsrett likevel var avskåret som følge av at anskaffelsene gjaldt naturallønn, jf mval § 8-3 første ledd bokstav d), da vedtaket uansett måtte oppheves som ugyldig.

Dommen er anket og skal behandles i Gulating lagmannsrett den 23. og 24. oktober 2023.

Sist oppdatert 08.03.23

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden