23.05.23

Saken gjaldt gyldigheten av Skatteetatens vedtak om å slette Snarøyveien 34 AS (Snarøyveien) i Merverdiavgiftsregisteret. Et sentralt spørsmål i saken var om virksomheten i selskapet var opphørt, jf. merverdiavgiftsloven § 14-3 første ledd. Til prøving var også avgjørelsen i vedtaket om ileggelse av tilleggsskatt. Tingretten kom til at skattekontorets vedtak var fullt ut gyldig.

Snarøyveien 34 AS (Snarøyveien) var et såkalt single purpose-selskap. 30. oktober 2014 inngikk Snarøyveien leieavtale med Chitra Nordic AS (Chitra). Dette selskapet var i det samme konsernet som Snarøyveien. Det drev konseptet Chitra House, der forretningsidéen var å tilby påkostede arrangementer i eksklusive lokaler. Leieforholdet gjaldt hele eiendommen med bygningen og uteområder, og skulle tre i kraft 1. januar 2016. Leien var avtalt til 50 prosent av leietakerens omsetning.

Skattekontoret traff vedtak om sletting av selskapet i Merverdiavgiftsregisteret 23. juni 2022. Samtidig bestemte Skatteetaten tilbakeføring av merverdiavgift på om lag 2,4 millioner kroner for perioden 3. termin 2016 til 2. termin 2022, samt ileggelse av tilleggsskatt på 430 983 kroner. Vedtaket bygget på at Snarøyveiens prognoser for omsetningen var urealistiske, og at anslaget for de budsjetterte inntektene var «uforsvarlig og uforklarlig". Når kravet til næringsvirksomhet ikke var oppfylt måtte virksomheten anses opphørt jf. mval. § 14-3, som angir at "Den registrerte virksomheten skal slettes i Merverdiavgiftsregisteret dersom virksomheten er opphørt [...]"

Snarøyveien anførte at vedtaket var ugyldig på to grunnlag: (i) Det ene var at Skattetaten hadde gått for langt i overprøvingen av Snarøyveiens forretningsmessige vurderinger. Det var en saksbehandlingsfeil som hadde virket inn på vedtaket. (ii) Det andre var at vedtaket uriktig bygget på at selskapets virksomhet ikke var egnet til å gi overskudd.

Rettslig vurdering

Retten tok først stilling til Snarøyveiens prinsipale anførsel.

Forholdet mellom de reelle og budsjetterte inntektene, nærheten mellom partene i utleieavtalen og de nevnte økonomiske disposisjonene ga, slik retten så det, grunnlag for en kritisk vurdering av de estimatene Snarøyveien hadde gitt om omsetningsveksten. Skatteetaten foretok i sitt vedtak en prøving av disse, men prøvingen var etter rettens vurdering ikke for inngående i lys av de omstendighetene som taler for en nærmere vurdering. Det var dermed ingen saksbehandlingsfeil på dette punktet

Retten vurderte så om aktiviteten som Snarøyveien drev hadde overskuddsevne.

Retten la til grunn at en tidsramme på opptil ti år var rimelig i et tilfelle som dette. Dersom prognosen for resultatet ble lagt til grunn var det det temmelig klart at kravet til overskuddsevne var innfridd, og dermed også vilkåret om at det må drives næringsvirksomhet. Retten mente imidlertid at den budsjetterte inntjeningen var klart for optimistisk. Det ble blant annet vist til at at den budsjetterte omsetningen for 2022 var på rundt elleve millioner kroner, mens den i realiteten var på noe over en tredjedel av dette – altså fire millioner kroner.

Det var ikke fremlagt konkrete planer, markedsføringsgrep, avtaler eller lignende som skulle tilsi at belegningsgraden vil øke markant i forhold til det som hadde vært oppnådd i tiden etter pandemien, eller som skulle tilsi at Chitra ville komme i posisjon til å øke omsetningen per arrangement markant i forhold til dagens nivå. Retten viste til at overskuddsevne var et vilkår for frivillig registrering i merverdiavgiftsregisteret, jf. merverdiavgiftsloven § 2-3. Siden dette kriteriet ikke var oppfylt, var det ikke grunnlag for en slik registrering etter at virksomheten skiftet karakter i 2016. Det innebar at virksomheten på det tidspunktet var opphørt, jf. mval. § 14-3 første ledd. Skatteetatens vedtak om sletting fra Merverdiavgiftsregisteret med virkning fra 3. termin 2016, og om tilbakeføring av inngående merverdiavgift, var derfor gyldig.

Snarøyveiens anførsel om at det ikke skulle ilegges tillegsskatt på grunn av unnskylelige forhold jf. sktfvl. § 14-3(3) førte heller ikke frem. Snarøyveien anførte at det var en samling av uheldige omstendigheter og forhold som gjorde at selskapet ikke har hatt antatt omsetning. Omdømme er sentralt for å tiltrekke seg kunder, og særlig utbruddet av Covid-19 hadde medført at det tok lenger tid enn forventet å bygge opp omdømme for deretter å øke tilfanget av kunder. Etter rettens syn kunne dette klart ikke anses som unnskyldelige forhold.

Sist oppdatert 30.06.23

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden