14.10.22

Saken gjelder spørsmål om rett til kompensasjon for inngående mva på oppføringskostnader for den delen av et kommunalt badeanlegg som gjelder publikumsbading.

Alstahaug kommune fikk oppført Kulturbadet i Sandnessjøen, som er kombinert kulturhus og badeanlegg, i perioden 2013-2017. Anlegget ble åpnet i oktober 2015, men det påløp noen anskaffelseskostnader også i 2016 og 2017. Badeanlegget brukes både til skolesvømming og til publikumsbading. Kommunen krevde kompensasjon for all merverdiavgift som påløpt i oppføringen av anlegget.

Spørsmålet for retten var om publikumsbadingen utgjorde "økonomisk aktivitet" som "kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget" etter merverdiavgiftskompensasjonsloven § 4 (2) nr. 4. Retten konkluderte med at vilkårene var oppfylt og at kommunen dermed ikke hadde rett til kompensasjon for inngående mva på oppføringskostnader for den del av badeanlegget som gjaldt publikumsbading.

Retten viste i sin begrunnelse til at man i vurderingen av om det foreligger økonomisk aktivitet må vektlegge både formålet med og finansieringen av tilbudet og at det er relevant å se hen til blant annet hvor stor andel av tiden badeanlegget ble brukt til publikumsbading. Retten la avgjørende vekt på at badeanlegget i overkant av 70 % av tiden ble brukt til publikumsbading til markedsmessige priser. Dette var underordnet at publikumsbadingen gikk med underskudd.

Når det gjelder konkurransevilkåret viste retten til at terskelen for at vilkåret er oppfylt er lav og at det ikke kreves at det må foreligge faktisk konkurranse med andre aktører- det er tilstrekkelig at det er åpnet for konkurranse. Vurderingen av potensiell konkurranse måtte også gjøres opp mot substituerbare tilbud. Konkurransevilkåret var etter rettens syn klart oppfylt i denne saken.

Sist oppdatert 10.02.23

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden