14.12.22

Uttalelsen gjelder merverdiavgiftsplikten ved omsetning av brukte elektriske kjøretøy og ved leasing av elektrisk kjøretøy.

Brukte elektriske kjøretøy

Finansdepartementet uttaler at omsetning av brukte elbiler fra og med 1. januar 2023 vil omfattes av det generelle bruktbilfritaket i mval. § 6-7. Mval. § 6-7 må altså forstås slik at den omfatter all omsetning av kjøretøy som omfattes av Stortingets vedtak om omregistreringsavgift, herunder batteribaserte elbiler og elbiler med brenselseller.

Leasing av elektriske kjøretøy

Fra og med 1. januar 2023 vil leasing av batteribaserte elektriske personkjøretøy reguleres av mval. § 6-8 tredje ledd. Etter departementets oppfatning må bestemmelsen forstås slik at den omfatter leasing av både nye og brukte batteribaserte elbiler. Departementet presiserer videre at engangsavgift ikke skal regnes med i kjøretøyets kostpris – leasingselskapenes kostpris må forstås som den prisen selskapene betaler eksklusiv engangsavgift.

For elbiler på eksisterende leasingkontrakter innføres en overgangsordning, som innebærer at det ikke skal beregnes merverdiavgift på fremtidig leie for kjøretøy som er leaset før 1. januar 2023. Etter ordlyden i overgangsbestemmelsen er ordningen begrenset til å gjelde personkjøretøy. I Innst. 4 L (2022–2023) har Finanskomiteen endret ordlyden i overgangsbestemmelsen slik at overgangsordningen også omfatter nyttekjøretøy.

Sist oppdatert 07.02.23

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden