20.12.23

Saken gjaldt gyldigheten av skattemyndighetenes vedtak om etterberegning av el-avgift på elektrisk kraft brukt av Elkem ASA og Hydro Aluminium AS. Anken til Høyesterett var begrenset til rettsanvendelsen.

Saksforholdet var at Elkem som driver virksomhet med produksjon av metallene ferrosilisium og silisium og Hydro som driver virksomhet med produksjon av aluminium, i årene 2014-2017 i følge skattekontoret feilaktig hadde rapportert strømkrevende prosesser som avgiftsfrie. Skattekontoret mente at flere av de strømkrevende prosessene var produksjons- og støtteprosesser hvor det skulle ha vært beregnet redusert sats.

Hovedspørsmålet i saken var om vedtakene mot Elkem og Hydro om beregning av el-avgift bygget på uriktig tolkning av fritaket for el-avgift i Stortingets særavgiftsvedtak § 2 bokstav g), og den tilsvarende bestemmelsen i særavgiftsforskriften § 3-12-13, slik at Elkem og Hydro hadde rett til fritak for en større del av kraftforbruket knyttet til deres respektive produksjon enn det vedtakene bygget på. Spørsmålet var nærmere presisert hvordan Stortingets særavgiftsvedtak § 2 bokstav g) om fritak for kraft som brukes til «kjemisk reduksjon eller elektrolyse, metallurgiske og mineralogiske prosesser» skal forstås. Høyesterett fant ikke feil ved skattemyndighetenes konkrete rettsanvendelse, og kom som lagmannsretten til at dette fritaket ikke gjelder elektrisk kraft til hele produksjonslinjen fra råvare til ferdig metallprodukt, slik de to selskapene gjorde gjeldende, men bare for bestemte prosesstrinn som direkte inngår i utvinning av metall og bearbeiding av metallet.

I begrunnelsen viste Høyesterett til at avgiftsfritaket var ment å ha samme innhold som det tilsvarende unntaket i EUs energisskattedirektiv, og måtte forstås på samme måten. Bruk av elektrisk kraft er fritatt fra avgift når kraften inngår ved utvinning eller bearbeiding av metallet for at det skal få de ønskede indre fysiske egenskaper, og kraftbruken derved har karakter av dobbelt anvendelse. Det omfatter bruk av kraft til for eksempel smelteprosesser i ovner og kan også omfatte bruk av elektrisk kraft til rensing og herding av metallet. Utenfor fritaket faller blant annet bruk av kraft til motordrift av mekaniske innretninger, for eksempel pumper, vifter og transportbånd.

Sist oppdatert 03.01.24

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden