19.10.23

Saken gjelder klage på bindende forhåndsuttalelse (BFU). Spørsmålet i saken er hvorvidt A AS (omdannet fra B IKS) er omfattet av avgiftsplikten i merverdiavgiftsloven § 3-11 annet ledd bokstav j vedrørende «omsetning av rett til å disponere kommunal havn mot havneavgifter eller vederlag i samsvar med havne- og farvannsloven». Skattekontoret konkluderte i BFUen med at A AS vil ikke være omfattet av avgiftsplikten i merverdiavgiftsloven § 3-11 annet ledd bokstav j.

Saksforholdet var at en rekke kommuner hadde gått sammen og opprettet et IKS og delegert sine kommunalt pålagt oppgaver etter havne- og farvannsloven til Selskapet. For å legge til rette for at Selskapet i større grad skulle oppnå en rasjonell, kommersiell, brukervennlig og fremtidsrettet havn for eierkommunene, ønsket Selskapet å gjennomføre en overgang fra IKS til AS. Som ledd i overgangen ville Selskapet overføre den samlede virksomheten til AS'et, bortsett fra myndighetsutøvelsen etter havne – og farvannsloven som var tildelt kommunene og videredelegert til IKS’et.

Sekretariatet la til grunn at lovens unntak (i mval. § 3-11 annet ledd bokstav j) fra unntaket (mval. § 3-11 første ledd) er en særbestemmelse som bør tolkes bokstavelig, slik at det ikke er rom for særlig (utvidende) ordlydsfortolkning av bestemmelsen. Sekretariatet la videre til grunn at fordi «omsetning av rett til å disponere kommunal havn mot havneavgifter eller vederlag i samsvar med havne- og farvannsloven» skulle bli igjen i IKS'et, og fordi AS'ets omsetning derfor ville knytte seg til øvrig infrastrukturtjenester i havnen, ville tjenestene AS'et skulle omsette skje på annet grunnlag enn «i samsvar med havne- og farvannsloven». På bakgrunn av dette kom sekretariatet til at omsetningen til AS'et ikke ville falle inn under mval. § 3-11 annet ledd bokstav j.

AS'ets tjenester ville etter sekretariates vrudering derfor bli omfattet av hovedregelen om unntak fra avgiftsplikt ved omsetning av rettighet til fast eiendom, jf. merverdiavgiftsloven § 3-11 første ledd.

Sist oppdatert 29.02.24

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden