15.03.22

Saken gjelder klage på vedtak om endring av inngående merverdiavgift. Spørsmålet er om det foreligger grunnlag for å redusere beløpet for godtgjørelse av «dobbelt innbetalt» merverdiavgift. Skatteklagenemnda kom til at klagen delvis måtte tas til følge.

Nemnda bemerker innledningsvis at at godtgjørelse for dobbelt innbetalt avgift i utgangspunktet ikke er noe avgiftssubjektet har rett/krav på. At det likevel gis en slik godtgjørelse må anses for å være begrunnet i symmetriprinsippet, som er et grunnleggende prinsipp i det norske merverdiavgiftssystemet og at i et slikt tilfelle som det foreliggende, hvor det er blitt innbetalt utgående merverdiavgift uten at kjøper har fått fradrag for inngående merverdiavgift, har staten i prinsippet fått innbetalt mer merverdiavgift enn den egentlig har krav på. Bakgrunnen for godtgjørelsen måtte anses for å være at konkursboet innbetalte deler av søsterselskapets skyldige utgående merverdiavgift, som i sin tid var bakgrunnen for at skattepliktige ikke hadde fradragsrett.

Når det gjaldt beregningen av godtgjørelsen uttalte nemnda at skattepliktige ikke kan bli satt i en gunstigere posisjon enn om innbetalingen av utgående merverdiavgift hadde skjedd til rett tid, og at godtgjørelsen måtte reduseres tilsvarende det den inngående merverdiavgiften ville ha blitt justert dersom skattepliktige hadde hatt fradragsrett i 6. termin 2010.

Sist oppdatert 05.05.22

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden