23.11.23

Skattedirektoratet har tatt stilling til avgiftsbehandlingen ved anskaffelse og bruk av solcelleanlegg i tre ulike tilfeller.

Det første tilfellet er der solcelleanlegg anskaffes i privat bruk og hvor overskuddsstrøm som eieren av solcelleanlegget ikke selv bruker selges tilbake til strømleverandøren. Spørsmålet er om det foreligger en plikt for privatpersonen å registrere seg for merverdiavgift. Skattedirektoratet viser til at vurderingen knyttet til privatpersoners anskaffelse av solcelleanlegg for produksjon av strøm til eget bruk, og omsetning av overskuddsstrøm, skal ta utgangspunkt i vilkåret om at omsetningen må skje som ledd i næring og at den overstiger beløpsgrensen på 50 000 kroner i en periode på tolv måneder. Om salg av overskuddstrøm skjer i næring må vurderes konkret der relevante faktorer vil være anleggets effektivitet, anleggets installerte effekt og strømprisene fra dag til dag samt installasjonskostnader. For vurderingen av overskuddsevnen vil en tidsramme på 5-8 år være relevant.

På et generelt grunnlag, uttaler Skattedirektoratet at dersom det tar lang tid før salg av overskuddstrøm kan gi et overskudd, det vil si mer enn 5-8 år, kan ikke en privatpersons anskaffelse av solcelleanlegg medføre registreringsplikt.

Dersom anskaffelsen av solcelleanlegg skulle medføre registreringsplikt, viser Skattedirektoratet til at ikke er fradragsrett for inngående merverdiavgift for kostnader som knytter seg til egenprodusert strøm til privat bruk og det skal derfor ikke beregnes merverdiavgift av strøm som tas ut til bruk privat, jf. mval. § 3-21 andre ledd.

Det andre tilfellet er der solcelleanlegg anskaffes for produksjon av strøm til bruk i egen registrert virksomhet og salg av overskuddsstrøm. Spørsmålet er om virksomheten må registreres for merverdiavgift for salget av overskuddsstrøm. Med bakgrunn i at et registrert avgiftssubjekt som starter opp en ny aktivitet vil være avgiftspliktig for den nye aktiviteten uten hensyn til beløpsgrensen i § 2-1 første ledd, forutsatt at den nye aktiviteten drives i næring, legger Skattedirektoratet til grunn at det skal lite til for at aktiviteten med salg av strøm kan anses som drevet i næring. Salg av overskuddsstrøm vil da være avgiftspliktig, jf. mval. § 3-1 første ledd.

Det tredje tilfellet er der solcelleanlegg anskaffes for produksjon av strøm til bruk i egen registrert virksomhet og til privat bruk. Skattedirektoratet viser til at det vil kun foreligge et forholdsmessig fradrag for inngående merverdiavgift for på anskaffelser og vedlikehold knyttet til solcelleanlegget, jf. mval. § 8-2 første ledd, at det skal beregnes merverdiavgift på salg av overskuddstrøm, jf. mval. § 3-1 første ledd. Siden det ikke foreligger fradragsrett for inngående merverdiavgift for kostnader som knytter seg til egenprodusert strøm til privat bruk, skal det heller ikke beregnes merverdiavgift av strøm som tas ut til bruk privat, jf. mval. § 3-21 andre ledd.

Sist oppdatert 04.12.23

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden