15.03.22

Skatteklagenemndas avgjørelse av 15. mars 2022 (SKNS1-2022-15).

Skattepliktige var en utenlandsk virksomhet som påtok seg å destruere spesiallavfall for utenlandske bedrifter. Skattepliktige transporterte avfallet fra utlandet og til et forbrenningsanlegg i Norge. Skattepliktige fakturerte de utenlandske kundene for sine tjenester (med utenlandsk mva), og ble selv fakturert av det norske selskapet som drev forbrenningsanlegget med norsk mva. Skattepliktige var opprinnelig ikke registrert i MVA-registeret, og krevde refusjon av norsk merverdiavgift gjennom refusjonsordningen for utenlandske næringsdrivende.

For å oppnå raskere tilbakebetaling av norsk merverdiavgift besluttet skattepliktige å omorgansiere virksomheten sin slik at skattepliktige skulle kreve et gebyr av selskapet som drev forbrenningsanlegget for håndteringen av avfallet frem til forbrenningsanlegget. Selskapet innberettet norsk merverdiavgift på dette gebyret, og krevde deretter ordinære fradrag.

Skattekontoret la til grunn at restruktureringen av skattepliktiges virksomhet ikke var reell, i den forstand at man ikke kunne se at skattepliktige rent faktisk leverte noen tjeneste til innhaver av forbrenningsanlegget, og som gebyret kunne anses som vederlag for. Skattekontoret la til grunn at oppkrevingen av gebyret utelukkende var gjort for at skattepliktige skulle kunne kreve ordinære fradrag i stedet for refusjon. Det ble bl.a. lagt vekt på at skattepliktiges vederlag til innehaver av forbrenningsanlegget ble oppjustert tilsvarende gebyret skattepliktige krevde.

Skattekontoret ila skattyter tilleggsskatt og skjerpet tilleggsskatt på totalt 40 prosent av det fradragsførte beløp.

Sist oppdatert 03.07.22

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden