02.09.22

BFU-en gjelder spørsmål om flytende vindmølleinstallasjoner er fast eiendom etter mval. § 9-1(2) bokstav b, hvilke kostnader som inngår i kapitalvaren og spørsmål om det gjelder noen tidsmessige begrensninger for tilbakegående avgiftsoppgjør.

Saksforholdet var at innsender planla å etablere en virksomhet med produksjon av kraft fra offshore vindmølleinstallasjoner (havvind). Virksomheten ville kun omfatte produksjon av kraft fra flytende vindmølleinstallasjoner. Installasjonene ville være forankret i grunnen med massive kjettinger festet til såkalte sugeankere, som suger seg fast til bunnen og holder konstruksjonen på plass. Installasjonene ville også være koblet til land via strømkabler. Vindmølleinstallasjonene ville ha en brukstid på ca. 30 år.

Innsender ville pådra seg kostnader til planlegging og prosjektering av installasjonene, herunder søknad om arealtildeling, konsekvensutredninger, tekniske undersøkelser og søknad om konsesjon. Det ville påløpe inngående merverdiavgift på disse kostnadene. Kostnadene ville pådras før innsender var registrert i Merverdiavgiftsregisteret og før innsender eventuelt startet den fysiske etableringen av vindmølleinstallasjonene og produksjonen kom i gang.

Det første spørsmålet var om de flytende vindmølleinstallasjonene skulle anses som byggetiltak knyttet til fast eiendom i relasjon til mval. § 9-1(2)(b). Skattedirektoratet svarte bekreftende på dette. Direktoratet viste til at det avgjørende var om installasjonene hadde tilstrekkelig tilknytning til grunnen og om det var en viss permanens over tilknytningsforholdet. Selv om vindmølleinstallasjonene teoretisk kunne flyttes, var dette i praksis nærmest utelukket og installasjonene var forutsatt benyttet der de ble forankret. 30 år var tilstrekkelig for at tilknytningen til grunnen hadde tilstrekkelig varighet.

Det andre spørsmålet var om kostnadene til planlegging og prosjektering av etableringen av de flytende vindmølleinstallasjonene var anskaffelser som inngår i kapitalvarer som nevnt i mval. § 9-1(2)(b), jf. mva-forskriften § 9-1-1. Skattedirektoratet la til grunn at disse anskaffelsene ville inngå i, og ha tilknytning til, kapitalvaren fra det tidspunktet det ble iverksatt fysiske byggearbeider knyttet til etableringen av de flytende vindmølleinstallasjonene.

Det tredje spørsmålet var om det gjaldt noen tidsmessige begrensninger for tilbakegående avgiftsoppgjør for inngående merverdiavgift på kostnadene til planlegging og prosjektering av etableringen av de flytende vindmølleinstallasjonene etter mval. § 8-6. Forutsatt at anskaffelsene hadde direkte sammenheng med omsetningen i den registrerte virksomheten og at varene og tjenestene ikke var omsatt før registreringen, kunne innsender kreve tilbakegående avgiftsoppgjør for inngående merverdiavgift på anskaffelser til kapitalvarer som nevnt i § 9-1 annet ledd bokstav b, selv om anskaffelsene var foretatt mer enn tre år før innsender ble registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Det ville ikke gjelde noen tidsmessige begrensninger knyttet til når kostnadene var pådratt.

Sist oppdatert 10.02.23

Group 26 Created with Sketch.
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden