05.07.22

Saksforholdet erStatens Vegvesens tildeling av OPS-prosjekt for gjennomføring av vegprosjektet E10/rv.85, det største vegbyggingsprosjektet i Nord-Norge. Vinneren av prosjektet (OPS-selskapet) påtar seg totalansvar for prosjektering, bygging, drift og vedlikehold av vegprosjektet i 15-20 år fra trafikkåpning, og skal gjennomføres i to faser – en byggefase og en driftsfase. OPS-selskapets totale vederlag er tredelt, og består av et vederlag for trafikkåpning, vederlag for tilgjengelighet («tilgjengelighetsvederlag») og vederlag for driftsstandard. Vederlaget for driftsstandard var ikke omfattet av BFU-en. OPS-selskapet skal motta betaling for vederlag for trafikkåpning og tilgjengelighetsvederlaget etter milepæler knyttet til når deler av veganlegget åpnes for trafikk på ulike tidspunkter.

Spørsmålene i anmodningen gjelder i hovedsak tidspunktet for tidfestingen av den utgående merverdiavgiften i forbindelse med prosjektet, samt også endring av tidligere innberettet merverdiavgift og hvorvidt finansiering av arbeidene skal inngå i beregningsgrunnlaget for merverdiavgift.

Når det gjelder tidfestingen av den utgående merverdiavgiften på prosjektarbeidet, viser Skattedirektoratet til at der kontraktsgjenstanden tas i bruk etappevis, f.eks. i henhold til en milepælsplan, vil fullføring skje trinnvis for den enkelte milepæl. Dette innebærer at vederlag for milepælsbetalinger i samsvar med regelen i bokføringsforskriften § 8-1-2a første ledd senest kan tidfestes til fullføringstidspunktet for den enkelte milepæl, som er det tidspunkt den enkelte milepæl (vegstrekning) tas i bruk. For de betalinger det er uenighet om, kan OPS-selskapet vente med å utstede salgsdokument som grunnlag for tidfesting av merverdiavgift for byggekostnader, men sensest til når bygget eller anlegget er fullført, jf. bokføringsforskriften § 8-1-2a. Merverdiavgiften kan altså ikke tidfestes senere enn fullføring.

Når det gjelder tidfestingen av endring av tidligere innberettet merverdiavgift, viser Skattedirektoratet til at korrigeringer av merverdiavgift som skyldes reduksjon i vederlaget skal tidfestes med grunnlag i mval. § 15-9 første ledd, det vil si dato for utstedelse av kreditnota.

Til slutt legger Skattedirektoratet til grunn at finansiering av arbeidene skulle inngå i beregningsgrunnlaget for merverdiavgift etter mval. § 4-2 fordi Statens Vegvesens primære mål er at det skal bygges veg, at finansiering er nødvendig for dette formålet og at det ikke er behov for finansieringselementet hvis vegen ikke skal bygges.

Sist oppdatert 16.02.23

Group 26 Created with Sketch.
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden