31.08.23

Saksforholdet var at en utbygger skulle oppføre omsorgsboliger, overføre eiendommen til et borettslag virksomheten stiftet og deretter selge andelene i borettslaget til kommunen. Kommunen skulle selge eller leie ut andelene til beboere med kommunale vedtak på heldøgns omsorg og pleie. Hovedspørsmålet var om utbygger kunne anses for å selge bolig på sosialt grunnlag direkte til beboer i samvirke med kommunen (komp.loven § 2 første ledd bokstav c, jf. Rt. 2010 side 236) og dermed hadde rett på kompensasjon for mva, eller om utbygger i realiteten bare leverte til kommunen som en underleveranse.

Skattedirektoratet fant ikke at det skisserte arrangementet kunne anses som en direkte tjenesteoppfyllelse fra utbygger overfor beboerne jf. komploven § 2 første ledd bokstav c . Begrunnelse var at kommunen som et mellomliggende ledd skulle utøve en reell eierposisjon. Saksforholdet falt ikke inn under unntaket Høyesterett oppstilte i Rt. 2010 side 236 (Alta-dommen).

Innsender hadde heller ikke rett til kompensasjon for merverdiavgift på oppføringskostnadene til den kommunale baseenheten om denne ble overført til kommunen som egen næringsseksjon eller om overføring av eiendommen/andelene skjedde gjennom «borettslagsmodellen», hvor selskapet fusjoneres inn i borettslaget og andelene i borettslaget selges av selskapets morselskap.

Sist oppdatert 03.01.24

Group 26 Created with Sketch.
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden