04.09.24

Saken gjelder spørsmål om fradragsrett for mva på kostnader tilknyttet oppføringen av en brakkerigg. Brakkeriggen var til bruk av arbeidere ved utvidelsen og driften av et prosessanlegg beliggende på en øy på Nordmøre.

Spørsmålet i saken var om brakkeriggen var "til bruk i" og hadde tilstrekkelig tilknytning til virksomheten på prosessanlegget for å begrunne fradrag for mva, eller om brakkeriggen dekket et privat boligbehov for de ansatte slik at tilknyttet mva ikke kunne fradragsføres.

Lagmannsretten var ikke enig med staten, og gav skattepliktig medhold i at brakkeriggen var til bruk i avgiftspliktig virksomhet, og at avgiften derfor var fradragsberettiget. Lagmannsrettens begrunnelse bygger på at brakkeriggen var en "nødvendig forutsetning" for virksomheten.

Begrunnelsen medfører at det kun gis fradragsrett for brakkerigger der de er en nødvendighet for å losjere arbeidere. Det er ikke gitt at resultatet i saken hadde blitt det samme dersom prosessanlegget lå i nærheten av andre overnattingsmuligheter - og ikke på en øy på Nordmøre uten fastlandsforbindelse.

Det må derfor fremover vurderes konkret hvorvidt et brakkeanlegg er en nødvendig forutsetning for den avgiftspliktige virksomheten den er ment å tilrettelegge for. Det er ikke kjent hvorvidt staten vil anke dommen per 04.10.24.

Sist oppdatert 04.10.24

Group 26 Created with Sketch.
Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden