26.04.23

Saken gjaldt spørsmål om Sandnes kommune hadde rett på kompensasjon for inngående merverdiavgift på kostnader ved oppføring av nytt bygg for personer med utfordringer innnenfor rus og psykiatri, jf. lov om kompensasjon for inngående merverdiavgift § 3 og § 4, nærmere presisert om dokumentasjonskravet i kompensasjonsloven § 12 var oppfylt.

Saksforholdet var at Sandnes kommune oppførte et nytt hovedbygg i Sandnes (Soma rusvern), en institusjon for personer med utfordringer knyttet til rus og psykiatri. Kommunen krevde løpende mva-kompensasjon på oppføringskostnadene. Skattekontoret fattet vedtak om å nekte mva-kompensasjon for oppføringskostnader knyttet til Soma rusvern under henvisning til at dokumentasjonskravene ikke var oppfylt.

Spørsmålet for retten var om kostnadene ved oppføring av Soma rusvern sitt nybygg, bygg type 2 og 3, samt en del av arealet til personalbasen var omfattet av unntaket i kompensasjonsloven § 4 tredje ledd. Staten anførte at det ikke var dokumentert at beboerne hadde vært tildelt bosted i bygg 2 og 3 som følge av at vedkommende hadde behov for særskilt tilrettelagd bosted, jf. kompensasjonslova § 12 som angir at krav på kompensasjon må dokumenteres til "enhver tid". Staten mente at kravet til dokumentasjon ikke var oppfylt verken på kravstidspunktet, da skatteetaten gjorde sitt vedtak eller ved Skattedirektoratet sin behandling av klagen over skatteetaten sitt vedtak.

Lagmannsretten konkluderte med at kompensasjonskravet var dokumentert i samsvar med kompensasjonsloven § 12 og at skattedirektoratet sitt vedtak av 20. mars 2020 måtte oppheves som ugyldig.

Retten viste til at det ikke kan gjelde like strenge krav til dokumentasjon for kompensasjon til bygg under oppføring som til dekning av utlegg til bygg i drift. Dette da det ikke kan være lagt fram tildelingsvedtak før tildeling har skjedd. Det må derfor være nok at formålet med bygningene er dokumentert. Foreliggende dokumentasjon - blant annet reguleringsplan som sa at "føremålet med planen er å legge til rette for oppføring av nytt bygg til offentleg tjenesteyting/rusvern med 27 plasser innenfor hovedbygningen og 3 små hus, samt lokaler for rus- og psykiatri enhenten", brannkonseptet for Soma rusvern og Husbanken sitt tilsagn av 3. desember 2015 om investeringstilskudd til Soma sitt botiltak til 17 nye omsorgsboliger - var tilstrekkelig.

Staten ble heller ikke hørt med sin anførsel om at tildelingsvedtakene var for lite konkrete med hensyn til den enkelte sitt behov for særskilt tilrettelagt bosted som følge av funksjonsnedsetting. Lagmannsretten viste til at etterfølgende tildelingsvedtak sett i sammenheng med vedtak om tildeling av individuelle tjenester, var bevis på at formålet med oppføring av Soma sitt nybygg skulle benyttes av beboere med behov for særskilt tilrettelagt bosted som følge av funksjonsnedsetting. Tildelingsvedtakene fremstod som konkrete nok til å være dokumentasjon på at bygget hadde vært brukt i samsvar med formålet.

Sist oppdatert 31.05.23

Group 26 Created with Sketch.
Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden