06.02.23

Saken gjelder gyldigheten av Skatteklagenemndas vedtak om nektelse av fradrag for tap på utestående fordring etter mval. § 4-7 og ilagt tilleggsskatt.

Saksforholdet var at selskapet Farmagon AS drev virksomhet med import og ompakking av legemidler til det norske markedet. Saksøkeren, Pharma Production AS, stod for pakkingen. Pharma Production AS utstedte fakturaer for pakketjenestene til Farmagon AS, som etter hvert ikke betalte fakturaene.

I februar 2020 overtok DNE Pharma AS alle aksjene i Pharma Production AS og ble eneeier i selskapet. Det ble senere utstedt et gjeldsbrev fra Farmagon AS til Pharma Production AS på kr 3 465 823 som skulle nedbetales i 24 avdrag fram til 31.12.2021. I gjeldsbrevet var det ikke avtalt renter, og det var ikke stilt annen sikkerhet. Det ble deretter foretatt en vesentlig nedbetaling av utestående. Pharma Production AS tapsførte etter hvert fire fakturaer utstedt i perioden 20.11.2019 -17.01.2020, som gjaldt tjenester utført i perioden oktober 2019 – desember 2019. Farmagon AS gikk konkurs 3. september 2021.

Spørsmålet for retten var om vilkårene for tapsføring av fordring etter mval. § 4-7 var oppfylt. Retten viste til at lovens ordlyd i mval. § 4-7 danner det klare utgangspunktet, men at fra dette utgangspunktet er det unntak beskrevet i Rt-2015-168 avsnitt 48 når leverandørkreditten omdannes til et ansvarlig lån, det uttrykkelig er avtalt at leverandørkreditten skal omdannes til en del av den langsiktige finansiering eller når leverandørkreditten har skiftet karakter til en annen form for tilgodehavende.

Retten konkluderte med at fordringen ikke hadde skiftet karakter fra leverandørkreditt til en annen form for tilgodehavende og at vilkårene for fradrag for tap på fordring etter mval. § 4-7 således var oppfylt. I begrunnelsen ble det vist til at det ikke var hensikten til Pharma Production AS å gi langsiktig kreditt eller endre fordringen til et annet tilgodehavende, at handlemåten var forretningsmessig begrunnet og at det ikke var helt sammenfallende eierinteresser som kunne medføre en annen vurdering. Når Pharma Production hadde rett til å korrigere merverdiavgiftsoppgjøret så vr det heller ikke grunnlag for å ilegge tilleggsskatt i medhold av sktfvl. § 14-3.

Sist oppdatert 30.03.23

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden