18.09.24

Saken gjaldt rett til merverdiavgiftskompensasjon for anskaffelser til bruk i allmennhelsevirksomhet ytt av en privat stiftelse.

I saken nektet skattemyndighetene en stiftelse kompensasjon for mva pådratt tilknyttet levering av helsetjenester til Oslos befolkning. Sentralt for saken var at stiftelsen leverte disse tjenestene på eget initiativ.

Spørsmålet i saken var om det etter lov om merverdiavgiftskompensasjon, stilles krav til avtale med kommunen om levering av helsetjenester for å få kompensasjon for mva.

Etter loven ytes kompensasjon for mva til private leverandører når disse leverer helsetjenester som kommunen er lovpålagt å levere. Kompensasjonen gis for å sikre konkurransenøytralitet, slik at kommunene kan velge mellom å produsere helsetjenesten selv eller engasjere private tilbydere til dette. Kommunene selv har vid adgang til kompensasjon for merverdiavgift pådratt ved utøvelsen av egne tjenester.

Det var i saken ikke bestridt at stiftelsen leverte tjenester som etter sin art var berettiget for merverdiavgiftskompensasjon etter loven. Striden i saken var om det foreligger et krav til inngått avtale med kommunen om levering av disse tjenestene. Lagmannsretten viste til at verken lovens ordlyd eller forarbeidene, kunne støtte opp om et krav om avtale med kommunen for å få merverdiavgiftskompensasjon. Stiftelsen ble derfor tilkjent kompensasjon for pådratt mva.

Avgjørelsen er av betydning for alle private leverandører av allmennhelsetjenester - det vil si tjenester som faller inn under helse og omsorgstjenestelova § 3-1. Det er imidlertid særegenheter ved saken som gjør at rett til kompensasjon bør vurderes konkret i hver enkelt kommune.

Det er også viktig å merke seg at avgjørelsen ikke endrer på kravet om avtale med kommune eller fylkeskommune, der den private kun leverer deler av en lovpålagt helsetjeneste, som for eksempel ved levering av tilrettelagte omsorgsboliger i samarbeid med kommunen, hvor den private leverer omsorgsboligene og kommunen leverer pleietjenestene til omsorgsboligene. For slike tilfeller kreves fortsatt avtale med kommunen som legger rammene for den samlede leveringen av helsetjenesten for å få merverdiavgiftskompensasjon for oppføringskostnadene til omsorgsboligene.

Det er ikke avklart om staten vil anke dommen per 03.10.24.

Sist oppdatert 04.10.24

Juridiske tjenester
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden