30.05.23

Vareførselsloven og tollavgiftsloven med forskrifter trådte i kraft 1. januar 2023. Tolletaten har sendt på høring forslag om endringer i vareførselsforskriften.

I høringen foreslås det at dagens direktekjøringsordning avvikles samtidig med at det innføres hovedregel om digital oppfyllelse av melde- og opplysningsplikten, 1. april 2025.

Direktekjøringsordningen går ut på at varer som innføres til Norge kjøres direkte til varemottaker og lagres der i påvente av at det leveres deklarasjon for prosedyren overgang til fri disponering. Avvikling av direktekjøringsordningen innebærer at deklarering skal skje senest ved grensepassering.

Tolletaten viser til at de har forståelse for aktørenes ønske om mer tid til omstilling, og ser at en utfasing av direktekjøringsordningen vil medføre store endringer for næringslivet. Dette gjelder både aktører som transporterer og deklarerer varer som krysser grensen, men også for deres «underleverandører» i logistikkjeden. På bakgrunn av innspill i høringsrunden har Tolletaten revidert gjennomføringsplanen som ble foreslått i høringsnotat 1. Tolletaten foreslår derfor at avvikling av direktekjøringsordningen forskyves til 1. april 2025.

Melde- og opplysningsplikten er todelt og omfatter plikt til å melde fra om et transportmiddels ankomst til tollområdet (meldeplikten) og plikt til å gi opplysninger om transportmidlet, besetningen og varer som bringes med som last (opplysningsplikten). Det foreslås at det innføres hovedregel om digital oppfyllelse av melde- og opplysningsplikten 1. april 2025.

I forbindelse med dette avvikles også det midlertidige deklarasjonsunntaket for prosedyren tollager med virkning fra 1. april 2025.

Videre foreslås nærmere krav til opplysningselementene for prosedyren tollager og for melde- og opplysningsplikten. Merk at opplysningselementene er endret i forhold til det som ble foreslått i høringen 20. september 2022.

Sist oppdatert 30.06.23

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden