11.12.24
Saksforholdet
Saken gjelder spørsmålet om utleier A har fradragsrett for fellesareal, herunder om det aktuelle arealet skal anses som "myldreareal". "Myldreareal" refererer til et eksklusivt leieareal som benyttes av en leietaker i både avgiftspliktig og ikke-avgiftspliktig aktivitet, og der det ikke er mulig å fastslå hvilke deler av arealet som benyttes i ikke-avgiftspliktig eller avgiftspliktig virksomhet.
Leieforholdet involverer utleier A og leietaker B, der B leier et større areal av A. Videre har B et fremleieforhold med sitt datterselskap C, hvor C leier et mindre areal av B.
B driver avgiftspliktig virksomhet, mens C driver avgiftsunntatt virksomhet.
Leieavtalen mellom A og B: Leieavtalen omfatter et leieobjekt der størstedelen av arealet er til B's eksklusive bruk, mens en mindre andel utgjør B's forholdsmessige del av fellesarealer og tekniske rom.
Leieavtalen mellom B og C: Leieavtalen mellom B og C omfatter et leieobjekt der hoveddelen er til C's eksklusive bruk, mens en mindre andel utgjør C's forholdsmessige del av fellesarealer og tekniske rom.
Det omtvistede arealet er den mindre delen som er C sin forholdsmessige del av fellesarealet.
Klagerens anførsler
A anfører at det aktuelle arealet må anses som myldreareal for B, ettersom arealet benyttes av både B og C. Etter A's syn innebærer dette at arealet inngår i Bs avgiftspliktige virksomhet, og at A derfor skal ha fullt fradrag for inngående merverdiavgift (som konsekvens av at A leier ut til avgiftspliktig virksomhet).
Skatteklagenemndas vurdering
For at A skal få fullt fradrag, må fellesarealet omfattes av den frivillige registreringen.
Ettersom B ikke har eksklusiv bruksrett over fellesarealet, anses ikke arealet som utleid fra B til C. Dette innebærer at A sin fradragsrett må fordeles basert på faktisk bruk, i tråd med merverdiavgiftslovens regler.
I det konkrete tilfellet ble forholdsmessig fradrag innrømmet etter areal. (Partene hadde avtalt leietakernes tilgang til fellesarealene i kvadratmeter, dette var en teoretisk fordeling, da leietakerne ikke har tilgang til en spesifikk andel av fellesarealet.)
Konklusjon: A har ikke full fradragsrett for den andelen av arealet som var avtalt som leietakernes tilgang til fellesarealet. Fradragsretten måtte fastsettes forholdsmessig ut fra faktisk bruk.
Sist oppdatert 03.03.25