20.01.22

Skatteklagenemndas vedtak av 30. januar 2022 om rett til fradrag for inngående merverdavgift på kostnader til rehabilitering av et parkeringshus.

Saken gjaldt spørsmålet om fradragsrett for inngående merverdiavgift på kostnader til rehabilitering av et parkeringshus, nærmere bestemt hvorvidt kostnadene vartil bruk i avgiftsunntatt salg av fast eiendom eller avgiftspliktig parkeringsvirksomhet, jf. mval. § 8-1.

Saksforholdet var at et selskap (Selskapet) fikk opsjon på kjøp av en eiendom med parkeringshus med tilhørende rett til utleie til selger der leievederlaget var angitt til å være en del av opsjonspremien. Formålet med kjøpsopsjonen var omregulering og salg til boligformål, men omreguleringen til boliger førte ikke frem. Selskapet inngikk derfor forhandlinger med Kjøper om salg av parkeringshuset. En betingelse for salget var at parkeringshuset ble levert ferdig totalrehabilitert, samt at det ble avtalt en leieperiode med fortsatt utleie av parkeringsplasser til Kjøper på 6 måneder fra rehabiliteringen ble ferdigstilt til Kjøpers overtakelse som eier. Selskapet leide ut parkeringsplasser under rehabiliteringsperioden.

Selskapet anførte at det var parkeringsvirksomheten som forårsaket behovet for rehabiliteringen, og at vilkårene for fradragsrett var oppfylt da rehabiliteringskostnadene var til direkte bruk i den avgiftspliktige parkeringsvirksomheten. Klagen ble ikke tatt til følge. Det ble vist til at eiendomssalget hadde egenverdi for Selskapet, og at salget ikke var gjennomført som ledd i, eller hadde tilknytning til Selskapets avgiftspliktige virksomhet. Rehabiliteringskostnadene måtte karakteriseres som kostnader pådratt som ledd i salg av fast eiendom (parkeringshuset), og var dermed ikke fradragsberettiget verken fullt ut eller delvis, jf. mval. § 8-1 og § 8-2.

Det ble også vedtatt tilleggsskatt og vist til at Selskapet burde forstått at opplysningene i MVA-meldingene var mangelfulle. I MVA-meldingene var det vist til at fradragsførte beløp gjaldt vedlikehold av fast eiendom, men uten at det var gitt opplysninger om salgsavtalen med vilkår om et ferdig rehabilitert parkeringshus. Den skattepliktige skulle med andre ord ha gitt flere opplysninger.

Sist oppdatert 03.06.22

Group 26 Created with Sketch.
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden