19.01.23

Saken gjelder klage på vedtak om ileggelse av tilleggsskatt hvor skattepliktige hadde fradragsført inngående merverdiavgift med et for høyt beløp.

Saksforholdet var at skattepliktige den 8. oktober 2020 leverte mva-melding for 4. termin 2020 som ved en feil viste fradragsberettiget inngående merverdiavgift med kr 1 194 701. Feilen skyldtes en feilføring i regnskapet som systemet førte direkte i mva-meldingen. Skattekontoret varslet om kontroll av mva-meldingen i brev 9. oktober 2020. Skattepliktige åpnet brevet 11. oktober 2020, og sendte inn en korrigert melding samme dag som viste kr 1 883 i fradragsberettiget inngående merverdiavgift. Skattekontoret fattet vedtak 3. november 2020 i samsvar med skattepliktiges korrigerte mva-melding, og reduserte fradragsført inngående merverdiavgift med kr 1 192 818. Skattepliktige ble også ilagt tilleggsskatt.

Spørsmålet for nemnda var om vilkårene for å ilegge tilleggsskatt var oppfylt jf. sktfvl. § 14-3 og hvis ja, om vilkårene for unntaket fra tilleggsskatt for åpenbare regne- og skrivefeil var oppfylt jf. skfvl. § 14-4 (b).

Nemnda kom til at vilkårene for tilleggsskatt i sktfvl. § 14-3 var oppfylt, men at unntaket i sktfvl. § 14-4(b) kom til anvendelse. Feilen, som oppstod ved overføringen mellom to regnskapsprogram, var en åpenbar regne- og skrivefeil omfattet av skatteforvaltningsloven § 14‑4 bokstav b. Man stod her overfor den situasjonen Høyesterett beskriver i Eksportfinansdommen, nemlig at det ved normal grundighet i gjennomgangen av merverdiavgiftsoppgaven må ha sprunget saksbehandleren i øynene at «her er det noe galt». Den omstendighet at skattepliktige kunne lastes for feilen ved at han ikke hadde undergitt oppgaven god nok kontroll til korrigering av feilen før innsendingen, kunne etter nemndas mening ikke medføre at feilen ikke var å anse som åpenbar.

Nemnda viste også til at når varsel om kontroll er sendt, vil det ikke lenger være snakk om egenretting jf. sktfvl. § 9-4, selv om tidsintervallet etter varsel er kort.

Sist oppdatert 30.03.23

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden