20.10.21

Skatteklagenemndas vedtak av 20. oktober 2021 (SKNS1-2021-88) om viderefakturering. Saken gjaldt klage over bindende forhåndsuttalelse. Klagen ble ikke tatt til følge.

Et selskap og en kommune hadde inngått avtale om å samarbeide om å grave opp traseer for kabler, samt anskaffe og montere kablene. For kommunen gjaldt det vann- og avløpsledninger, og for selskapet infrastruktur knyttet til selskapets virksomhet med produksjon av gass, biogass, fjernvarme, fjernkjøling og gass som drivstoff. Kommunen og selskapet ønsket å innrette seg slik at selskapet inngikk avtalen med utførende entreprenør og ble fakturert av entreprenøren for hele arbeidet, også den del som skulle dekkes av kommunen. Selskapet skulle utføre enkelte oppgaver knyttet til byggledelse/byggherrefunksjoner, og som skulle honoreres særskilt fra kommunen. Ved anmodning om bindende forhåndsuttalelse ønsket selskapet å få bekreftet at man kunne viderefakturere kommunen for kommunens andel av kostnadene (inkl. mva), og at selskapet på dette grunnlaget ville kunne fradragsføre hele avgiftsbeløpet på fakturaene fra entreprenøren.

Skatteklagenemnda konkluderte med at selskapet ville omsette prosjektledertjenester til kommunen, og at det skulle beregnes merverdiavgift på vederlaget for disse tjenestene. Når det gjaldt innkjøpet av varer og tjenester fra entreprenør og andre tredjeparter, konkluderte nemnda med at viderefaktureringen av kostnaden ikke utgjorde noen omsetning som skulle avgiftsberegnes. For de varene og tjenestene som kommunen skulle bli eier av, konkluderte nemnda med at selskapet ikke var berettiget til å fradragsføre merverdiavgiften.

Sist oppdatert 06.07.22

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden