22.02.22

Uttalelsen gjelder avgiftsbehandlingen ved kjøp av fjernleverbare tjenester og varer under kr 3000 fra utlandet, når det er ansatte som foretar utlegg på vegne av sin arbeidsgiver.

Skattekontoret uttaler at hvis en ansatt på vegne av sin næringsdrivende arbeidsgiver foretar anskaffelser fra tilbyder som er registrert i VOEC-ordningen, skal tilbyder ikke beregne merverdiavgift på salg av verken elektroniske tjenester eller varer når fakturaen stiles til den næringsdrivende. Hvem som betaler er irrelevant for avgiftsplikten. Hvis fakturaen stiles til den ansatte, skal tilbyder derimot beregne merverdiavgift på både salg av elektroniske tjenester og varer, selv om dette er et utlegg for arbeidsgiver.

Arbeidsgiver kan ikke få fradrag for merverdiavgift beregnet av tilbyder under VOEC-ordningen. Dette skyldes at VOEC-ordningen ikke skal benyttes av utenlandske tilbydere ved omsetning til norske næringsdrivende. Hvis det feilaktig er blitt beregnet og innbetalt merverdiavgift ved bruk av VOEC-ordningen ved omsetning til norsk næringsdrivende hjemmehørende i merverdiavgiftsområdet, må den norske kjøper be den utenlandske tilbyder om å rette feilen. For å rette opp denne feilen må tilbyder utstede en kreditnota hvor merverdiavgiftsbeløpet betales tilbake til den næringsdrivende kjøper.

Sist oppdatert 06.07.22

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden