20.11.23

Spørsmålet som er reist til Skatteetaten knytter seg til en utleiers rett og plikt til justering av merverdiavgift, nærmere bestemt tidspunktet for når utleier skal justere merverdiavgift der en leietaker flytter ut og en ny leietaker flytter inn.

Skatteetaten viser til utgangspunktet i mval. § 9-2 første ledd om at registrert avgiftssubjekt skal justere inngående merverdiavgift når bruken av en kapitalvare etter anskaffelsen, framstillingen eller fullføringen endres fra fradragsberettiget formål til ikke-fradragsberettiget formål, eller motsatt, og til forarbeidene til justeringsreglene i Ot.prp. nr. 59 (2006-2007), side 53 hvor det fremgår at der leietaker flytter ut og lokalene står tomme, skal justering av merverdiavgift først skje når lokalene igjen tas i bruk. Videre, med henvisning til Skattedirektoratets avgiftsmelding 8/11 av 4. juli 2011 punkt 3.2, uttaler Skatteetaten at det ikke er noe krav til at leietaker fysisk har tatt lokalene i bruk før man får rett eller plikt til justering.

Skatteetaten konkluderer med at justeringsrett og -plikt ved endret bruk der en leietaker skal erstattes med en annen skal skje fra tidspunktet leiekontrakten starter å løpe, og ikke tidspunktet for signering eller tidspunktet leietakeren har flyttet inn i lokalene.

Sist oppdatert 04.12.23

Group 26 Created with Sketch.
Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden