25.05.23

I Høyesteretts dom av 19. desember 2022 stadfestet Høyesterett at en aktivitet må ha evne til å gå med overskudd for å anses som næringsvirksomhet og gi rett til fradrag for inngående merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 8-1. I denne uttalelsen gjennomgår Skattedirektoratet Høyesteretts domspremisser og knytter avslutningsvis en del kommentarer til disse.

Dommen gir etter Skattedirektoratets vurdering flere viktige avklaringer:

  • Høyesterett presiserer at kravet om overskuddsevne for at en aktivitet skal kunne anses som virksomhet etter skatteloven § 5-1 jf. § 6-1 og næringsdrivende etter merverdiavgiftsloven § 2-1 og § 2-3 jf. § 8-1 ikke bare gjelder hobbyvirksomhet og fritidssysler. Også annen aktivitet faller utenfor så lenge den ikke har en rimelig mulighet til å gå med overskudd.
  • Høyesterett slår fast at normen i Kiønigdommen gjelder skattemyndighetenes prøvingsintensitet. Skattemyndighetene kan gå grundigere til verks for å undersøke om kravet om overskuddsevne er oppfylt når objektive kjennetegn tilsier at aktiviteten ikke er innrettet for å gi fortjeneste. Slike kjennetegn kan være at den skattepliktige ikke har aktiviteten som levevei, at det er stort sprik mellom investeringer og inntektsutsikter, at det er tale om store beløp, og at aktiviteten er finansiert med egenkapital uten lån eller eksterne investorer. Jo klarere driften objektivt sett er innrettet for å gå med overskudd, jo mer skal det til før skattemyndighetene kan overprøve skattyterens vurdering av at målet kan nås.
  • Dommen gir retningslinjer for hvordan overskuddsevnen i en aktivitet nærmere skal fastsettes. Høyesterett presiserer at alle økonomiske forhold som i alminnelighet inngår i en vurdering av om det er rasjonelt økonomisk grunnlag for drift, skal inkluderes i vurderingen.
  • Høyesterett slår fast at det gjelder et krav om at det må tas hensyn til avkastning på investert kapital ved vurderingen av overskuddsevnen i en aktivitet. Det skal også tas hensyn til avskrivninger for slit og elde mv.
  • Høyesterett slår fast at det ikke skal tas hensyn til mulig fremtidig verdistigning som en egen faktor i overskuddsberegningen..

Sist oppdatert 30.06.23

Ta kontakt hvis du ikke har tilgang til kilden